Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

PAD KEE MAO z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Kwiecień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

PAD KEE MAO (danie tajskie)

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • makaron ryżowy – 200 g
  • papryka słodka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chili
  • 2 szalotki
  • garść kiełków sojowych
  • marchewka
  • fasolka
  • kilka pieczarek
  • garść tajskiej bazylii
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • płat ciasta ryżowego (można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)

Makaron zalać gorącą wodą, po 3 minutach odcedzić. W woku rozgrzać olej. Smażyć przez 2 minuty obrane i pokrojone: marchewkę, pieczarki, szalotki, papryczki chili i czosnek. Dodać fasolkę, kiełki i pokrojoną w cienkie plastry pierś kurczaka oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać sos ostrygowy, rybny, sok z cytryny i cukier. Dodać makaron i wszystko smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodać bazylię.

Płat ryżowy pokroić w paski i usmażyć je w rondelku na głębokim oleju. Tak powstaną chrupiące, ryżowe chipsy, którymi należy posypać gotową potrawę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)