Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce
Składniki:
- kawałki kurczaka (pokrojone piersi, pałeczki albo skrzydełka)
- szklanka bułki tartej
- pół szklanki mąki
- garść pokruszonych płatków kukurydzianych albo biały sezam
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
- jajko
Kawałki kurczaka umyć, obtoczyć w mące i w rozbełtanym jajku. Następnie w bułce tartej połączonej z paprykami, płatkami albo sezamem i solą. Tak przygotowane kawałki kurczaka ułożyć na kratce od piekarnika. Pod nią należy postawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. To spowoduje, że kawałki będą chrupiące ale soczyste. Włączyć funkcję grill i grillować przez 30 minut, od czasu do czasu przewracając mięso.
Smacznego !