Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki z truskawkami i śmietaną z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 9 Maj, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki z truskawkami i śmietaną

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pól szklanki mleka
  • pół szklanki gazowanej wody mineralnej
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 10 truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka łyżeczek śmietany
  • masło do smażenia (łyżeczka na każdy naleśnik)
  • ewentualnie cukier puder albo cukier do posypania

Mąkę przesiać i wymieszać z mlekiem, wodą mineralną, olejem i jajkiem, dodać szczyptę soli. Masa powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać masło, wlać (łyżką do zup) porcję, poruszać patelnią, żeby ciasto się rozlało na całość i smażyć przez ok. minutę z każdej strony. Gotowy naleśnik przełożyć na półmisek. Na patelni, na nowym maśle, smażyć następny itd. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić każdą na pół. Ułożyć po kilka na połowie naleśnika i zawinąć go na trzy części. W szparach ciasta ułożyć resztę truskawek. Na to dodać śmietanę (można bitą)i listki mięty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)