Naleśniki z truskawkami i śmietaną
Składniki:
- szklanka mąki
- pól szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej
- jajko
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 10 truskawek
- kilka listków świeżej mięty
- kilka łyżeczek śmietany
- masło do smażenia (łyżeczka na każdy naleśnik)
- ewentualnie cukier puder albo cukier do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać z mlekiem, wodą mineralną, olejem i jajkiem, dodać szczyptę soli. Masa powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać masło, wlać (łyżką do zup) porcję, poruszać patelnią, żeby ciasto się rozlało na całość i smażyć przez ok. minutę z każdej strony. Gotowy naleśnik przełożyć na półmisek. Na patelni, na nowym maśle, smażyć następny itd. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić każdą na pół. Ułożyć po kilka na połowie naleśnika i zawinąć go na trzy części. W szparach ciasta ułożyć resztę truskawek. Na to dodać śmietanę (można bitą)i listki mięty.
Smacznego !