Schab z cebulką i młodymi ziemniakami
Składniki:
- plastry schabu środkowego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 2 średnie cebule
- młode, polskie ziemniaki
- koperek
Plastry schabu umyć, rozbić na dość cienkie kawałki. Posolić, dodać pieprz (przycisnąć czystą ręką, tak, aby pieprz wbił się w schab). Smażyć przez ok 4 minuty na rozgrzanej oliwie na patelni aż się zarumienią z każdej strony. Młode ziemniaki umyć albo oskrobać (w zależności od skórki) i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Ziemniaki nie powinny się rozpadać. Cebulę obrać, pokroić, smażyć na maśle na patelni do czasu aż się zeszkli ale nie spali. Ugotowane ziemniaki ułożyć na półmisku, posypać koperkiem, obok plastry schabu, na nie cebulę a obok, na przykład, pomidorki koktajlowe albo surówkę.
Smacznego !