Schab grillowany z warzywami
Składniki:
- plastry schabu
- mała cukinia
- bakłażan
- 3 pomidory
- kasza jęczmienna
- Marynata:
- kilka łyżek oliwy
- pół łyżeczki octu jabłkowego winnego
- pół łyżeczki maggi
- pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka ząbków czosnku
Umyte plastry schabu rozbić tłuczkiem, składniki marynaty połączyć (oliwę, ocet, papryki, pieprz i maggi) obtoczyć nią mięso. Na dnie naczynia ułożyć : część liści laurowych, ziela angielskiego i plasterków czosnku. Na to ułożyć mięso w marynacie a na mięsie pozostałe liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Przykryć wszystko folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć mięso i grillować z każdej strony przez kilka minut. Kotlety podawać z kawałkami masła, ugotowaną kaszą i grillowanymi cukinią i bakłażanem, polanym uduszonymi wcześniej z odrobiną masła i solą pomidorami bez skórki.
Smacznego !