Tarta z truskawkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (dwa duże kubki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- truskwaki
- śmietana
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- listki mięty
Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło i cukier puder. Wyrabiać ale nie za długo (ciasto nie musi być gładkie). Dodać jajko i dalej wyrabiać aż składniki się dobrze połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwinąć folię, przykryć kulę drugim kawałkiem folii i wałkować (przez folię) do uzyskania okrągłego, dość cienkiego placka. Folia powoduje, że ciasto nie przykleja się do wałka. Przełożyć ciasto do formy, nakłuć spód ciasta widelcem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć cały środek (na przykład fasolą). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15, 20 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier do pieczenia i piec jeszcze przez 10 minut. Kiedy ciasto ostygnie, nałożyć na nie pokrojone truskawki (albo w całości), dodać ubitą z cukrem śmietanę i przystroić listami mięty.
Smacznego !