Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tarta z truskawkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Maj, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Tarta z truskawkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (dwa duże kubki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • truskwaki
  • śmietana
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • listki mięty

Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło i cukier puder. Wyrabiać ale nie za długo (ciasto nie musi być gładkie). Dodać jajko i dalej wyrabiać aż składniki się dobrze połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwinąć folię, przykryć kulę drugim kawałkiem folii i wałkować (przez folię) do uzyskania okrągłego, dość cienkiego placka. Folia powoduje, że ciasto nie przykleja się do wałka. Przełożyć ciasto do formy, nakłuć spód ciasta widelcem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć cały środek (na przykład fasolą). Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15, 20 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier do pieczenia i piec jeszcze przez 10 minut. Kiedy ciasto ostygnie, nałożyć na nie pokrojone truskawki (albo w całości), dodać ubitą z cukrem śmietanę i przystroić listami mięty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)