Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kaczka w kawałkach z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 30 Maj, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kaczka w kawałkach

Składniki:

  • Piersi albo nogi kaczki
  • Marynata:
    • gałązka rozmarynu
    • pół łyżeczki ziół prowansalskich
    • sok z pomarańczy
    • łyżka oleju/oliwy
    • sól
    • pieprz

Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kilku miejscach. Składniki marynaty połączyć, wymieszać i włożyć do niej kaczkę. Wtedy skruszeje. Po godzinie piec ją w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Do skruszałej kaczki dobrze zrobić kluski kładzione (kilka łyżek mąki, jajko i woda, konsystencja bardzo gęstej śmietany; wymieszać i kłaść porcje ciasta do osolonej, wrzącej wody. Jak wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)