Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki z musem truskawkowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Czerwiec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki z musem truskawkowym

Składniki na 25 naleśników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mleka tłustego
  • 2 łyżki oleju
  • masło do smażenia
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 20 dkg truskawek

Mąkę przesiać i wymieszać z mlekiem, wodą mineralną, olejem i jajkiem, dodać szczyptę soli. Masa powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać masło, wlać (łyżką do zup) porcję, poruszać patelnią, żeby ciasto się rozlało na całość i smażyć przez ok. minutę z każdej strony. Gotowy naleśnik przełożyć na półmisek, zawinąć w rulon. Na patelni, na nowym maśle, smażyć następny itd. Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozgnieść widelcem (można dodać dwie łyżeczki cukru). Wymieszać i polać tym gotowe naleśniki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)