Naleśniki z musem truskawkowym
Składniki na 25 naleśników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 szklanki mleka tłustego
- 2 łyżki oleju
- masło do smażenia
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- 20 dkg truskawek
Mąkę przesiać i wymieszać z mlekiem, wodą mineralną, olejem i jajkiem, dodać szczyptę soli. Masa powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać masło, wlać (łyżką do zup) porcję, poruszać patelnią, żeby ciasto się rozlało na całość i smażyć przez ok. minutę z każdej strony. Gotowy naleśnik przełożyć na półmisek, zawinąć w rulon. Na patelni, na nowym maśle, smażyć następny itd. Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozgnieść widelcem (można dodać dwie łyżeczki cukru). Wymieszać i polać tym gotowe naleśniki.
Smacznego !