Krewetki z warzywami
Składniki:
- krewetki duże
- marchewka
- listki tajskiej bazylii
- szczypior
- kiełki fasoli ( albo inne )
- papryka ostra
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- oliwa
- Sos:
- sos sojowy – 3 łyżki
- sok z limonki – łyżka
- miód – łyżka
- sezam
- pieprz
Krewetki obgotować w osolonej wodzie przez minutę i po ostygnięciu zdjąć pancerzyki. Marchewkę, i cebulę obrać, pokroić w słupki. Czosnek i paprykę posiekać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę do woka i smażyć przez 4 minuty. Po tym czasie dodać szczypior, liście bazylii i kiełki. Składniki sosu zmieszać i dodać do woka. Na koniec wrzucić krewetki i smażyć wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego !