Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Babka patriotyczna z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 16 Czerwiec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Babka patriotyczna

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • kilka truskawek
  • łyżeczka śmietany

Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować ze szczyptą soli na kremową masę. Miksując, dodawać cukier i po stopniowo po jednym żółtku. Mąki połączyć, dodać do masy. Wymieszać żeby całość się połączyła. Dodać ubite białka na sztywno, delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć do formy do bab i piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Gotową, po ostygnięciu, przełożyć na talerz. Do środka ciasta włożyć truskawki a na truskawki śmietanę. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)