Babka patriotyczna
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 250 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- kilka truskawek
- łyżeczka śmietany
Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować ze szczyptą soli na kremową masę. Miksując, dodawać cukier i po stopniowo po jednym żółtku. Mąki połączyć, dodać do masy. Wymieszać żeby całość się połączyła. Dodać ubite białka na sztywno, delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć do formy do bab i piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Gotową, po ostygnięciu, przełożyć na talerz. Do środka ciasta włożyć truskawki a na truskawki śmietanę. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !