Kurki smażone
Składniki:
- Dwie szklanki kurek
- 2 średnie cebulki od dymki
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)
- sól
- pieprz
Do miski wsypać kurki, zalać zimną wodą i dodać czubatą łyżkę soli. Odstawić na godzinę. Sól spowoduje, że od kurek odpadnie piasek i inne drobiny leśne. Następnie wsypać kurki na durszlak i przepłukać. Na patelni, na maśle (duża łyżka) zeszklić (przez 20 sekund) pokrojone w kostkę cebule. Dodać kurki. Smażyć aż sos wyparuje. Mieszać. Po kilku minutach, posolić, popieprzyć. Gotowe, przełożyć na półmisek. Przy kurkach można położyć posiekany koperek. Kto lubi, zje kurki z koperkiem, kto nie – bez koperku. Kurki można smażyć same, bez dodatków, soląc je tylko, z dodatkiem pieprzu.
Smacznego !