Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Chłodnik z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 24 Czerwiec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Chłodnik

Składniki:

Pęczek botwiny z buraczkami

jajko ( jedno albo więcej )

2, 3 ogórki gruntowe

koperek

szczypiorek

śmietana (pół szklanki)

2 duże kefiry albo maślanka

łyżka soku z cytryny

sól

ewentualnie pieprz

Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać. Wszystko drobno pokroić i dusić w osolonej wodzie aż zmiękną. Pod koniec duszenia skropić sokiem z cytryny (jedna łyżka). Gotowe, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miseczki, dodać kefir i śmietanę, pokrojone : szczypiorek, koperek, ogórki. Wymieszać. Na koniec, posolić i ewentualnie doprawić pieprzem (można dodać ząbek czosnku). Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem, włożyć do chłodnika ugotowane na twardo , przekrojone, jajko.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)