Chłodnik
Składniki:
Pęczek botwiny z buraczkami
jajko ( jedno albo więcej )
2, 3 ogórki gruntowe
koperek
szczypiorek
śmietana (pół szklanki)
2 duże kefiry albo maślanka
łyżka soku z cytryny
sól
ewentualnie pieprz
Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać. Wszystko drobno pokroić i dusić w osolonej wodzie aż zmiękną. Pod koniec duszenia skropić sokiem z cytryny (jedna łyżka). Gotowe, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miseczki, dodać kefir i śmietanę, pokrojone : szczypiorek, koperek, ogórki. Wymieszać. Na koniec, posolić i ewentualnie doprawić pieprzem (można dodać ząbek czosnku). Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem, włożyć do chłodnika ugotowane na twardo , przekrojone, jajko.
Smacznego !