Kaszanka w cieście francuskim
Składniki:
2 kaszanki
cebula
żółtko
ciasto francuskie (zawinięty płat – można kupić w sklepach)
masło do smażenia cebuli
jogurt naturalny
łyżeczka musztardy
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Smażyć na maśle na patelni na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia. Płat ciasta francuskiego rozwinąć (na papierze, na którym jest kupiony). Przekroić na pół. Wszystkie brzegi posmarować rozbełtanym żółtkiem (ciasto lepiej będzie się sklejało). Na oba kawałki ciasta położyć kaszanki, dodać ostygniętą cebulę. Ciasto (bez papieru) zawinąć, skleić brzegi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Ciasto musi się zarumienić. Jogurt zmieszać z musztardą (można dodać odrobinę zgniecionego czosnku) i podawać jako sos.
Smacznego !