Lody śmietankowe
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 jajka
- 100 g cukru (albo więcej)
- łyżka przegotowanej ciepłej wody
- porzeczki (albo inne owoce)
- 3 miski
Do jednej miski wlać śmietanę, do drugiej żółtka, do trzeciej białka. Do żółtek dodać 50 g cukru i łyżkę wody. Mieszać aż masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i znowu ubijać. Śmietanę zmiksować na sztywną pianę. Do żółtek stopniowo dodawać po łyżeczce białka i delikatnie mieszać trzepaczką. Następnie stopniowo dodawać śmietanę i mieszać. Masę w misce wstawić do zamrażalnika i zamrozić. Przed podaniem poczekać kilka minut aby można było uformować porcje lodów. Przystroić owocami.
Smacznego !