Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Lody śmietankowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Lipiec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Lody śmietankowe

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 jajka
  • 100 g cukru (albo więcej)
  • łyżka przegotowanej ciepłej wody
  • porzeczki (albo inne owoce)
  • 3 miski

Do jednej miski wlać śmietanę, do drugiej żółtka, do trzeciej białka. Do żółtek dodać 50 g cukru i łyżkę wody. Mieszać aż masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i znowu ubijać. Śmietanę zmiksować na sztywną pianę. Do żółtek stopniowo dodawać po łyżeczce białka i delikatnie mieszać trzepaczką. Następnie stopniowo dodawać śmietanę i mieszać. Masę w misce wstawić do zamrażalnika i zamrozić. Przed podaniem poczekać kilka minut aby można było uformować porcje lodów. Przystroić owocami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)