Pieczeń z warzywami
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego (z udźca)
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- jajko
- pół selera
- marchewka
- 2 pory
- cebula
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryczka chili
- oliwa do smażenia
Mięso zmielić. Seler, marchewkę i cebulę obrać – pokroić w małą kostkę, papryczkę i czosnek posiekać. Por umyć, pokroić w krążki. Warzywa wrzucić na oliwę na patelnię i smażyć przez 5 minut. Dodać czosnek, papryczkę chili i podgrzewać przez minutę. Wyłączyć i odstawić do ostygnięcia. Mięso wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodać warzywa, dokładnie wymieszać i włożyć do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Papieru powinno być tyle żeby od góry można było przykryć nim mięso. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez półtorej godziny. Na pół godziny przed końcem odwinąć górny papier – wtedy pieczeń się zarumieni.
Smacznego!