Zupa grzybowa
Składniki:
- 0,5 kg zdrowych podgrzybków (jak kupujemy grzyby na bazarze warto zapytać o certyfikat), jak się nie znamy na grzybach – sami nie zbierajmy.
- duża cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- marchewka
- pietruszka
- por
- mały kawałek selera
- makaron muszelki (szklanka)
- śmietana do zup (mała)
- sól
- pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić w paski, obraną cebulę – w kostkę. Grzyby wrzucić na masło na patelnię, po dwóch minutach dodać cebulę. Posolić, doprawić pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Mieszać. Do garnka z lekko osoloną, zagotowaną wodą włożyć obrane warzywa oraz grzyby z cebulą i sosem. Wody w garnku nie powinno być dużo, tyle, żeby jej 1/3 wystawała ponad grzyby. Gotować przez pół godziny. W drugim garnku, w osolonej wodzie, ugotować makaron muszelki (al dente). Zupę połączyć z muszelkami, dodać śmietanę i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !