Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa grzybowa z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 30 Sierpień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 0,5 kg zdrowych podgrzybków (jak kupujemy grzyby na bazarze warto zapytać o certyfikat), jak się nie znamy na grzybach – sami nie zbierajmy.
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • mały kawałek selera
  • makaron muszelki (szklanka)
  • śmietana do zup (mała)
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyścić, pokroić w paski, obraną cebulę – w kostkę. Grzyby wrzucić na masło na patelnię, po dwóch minutach dodać cebulę. Posolić, doprawić pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Mieszać. Do garnka z lekko osoloną, zagotowaną wodą włożyć obrane warzywa oraz grzyby z cebulą i sosem. Wody w garnku nie powinno być dużo, tyle, żeby jej 1/3 wystawała ponad grzyby. Gotować przez pół godziny. W drugim garnku, w osolonej wodzie, ugotować makaron muszelki (al dente). Zupę połączyć z muszelkami, dodać śmietanę i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)