Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Warkocz francuski z nadzieniami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Wrzesień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Warkocz francuski z nadzieniami

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • żółtko

Ciasto rozwinąć i po dłuższych stronach jego boków ponacinać lekko ukośnie paski. Środek ciasta to miejsce na farsz. Gotowy farsz nałożyć a paski składać na przemian jak sznurowadła. Warkocz ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia, wierzch  posmarować żółtkiem (najlepiej pędzelkiem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Poniżej – przykładowe farsze ale każdy może dowolnie dobrać swoje ulubione składniki:

Farsz nr 1

  • 10 dkg szpinaku
  • kilka plastrów szynki
  • 10 dkg sera żółtego twardego albo mozzarelli

Na środku ciasta (wzdłuż) poukładać listki szpinaku, na to plastry szynki. Posypać startym serem żółtym albo pokrojoną mozzarellą i zawinąć paskami ciasta.

Farsz nr. 2

  • 20 dkg prawdziwków
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz

Kapustę poddusić w niewielkiej ilości osolonej wody, grzyby smażyć na maśle na patelni przez kilka minut. Posolić, dodać pieprz. Jak wszystko przestygnie, połączyć i nakładać na ciasto. Ciasto zawinąć jak wyżej.

Farsz nr. 3

  • filet z kurczaka
  • papryka
  • kilka pieczarek
  • sól
  • łyżeczka curry

Filet kurczaka posolić, dodać curry, ułożyć na cieście. Na to paski papryki i  wcześniej podduszone na maśle pokrojone pieczarki. Ciasto zawinąć jak wyżej.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)