Warkocz francuski z nadzieniami
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- żółtko
Ciasto rozwinąć i po dłuższych stronach jego boków ponacinać lekko ukośnie paski. Środek ciasta to miejsce na farsz. Gotowy farsz nałożyć a paski składać na przemian jak sznurowadła. Warkocz ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia, wierzch posmarować żółtkiem (najlepiej pędzelkiem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Poniżej – przykładowe farsze ale każdy może dowolnie dobrać swoje ulubione składniki:
Farsz nr 1
- 10 dkg szpinaku
- kilka plastrów szynki
- 10 dkg sera żółtego twardego albo mozzarelli
Na środku ciasta (wzdłuż) poukładać listki szpinaku, na to plastry szynki. Posypać startym serem żółtym albo pokrojoną mozzarellą i zawinąć paskami ciasta.
Farsz nr. 2
- 20 dkg prawdziwków
- 20 dkg kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
Kapustę poddusić w niewielkiej ilości osolonej wody, grzyby smażyć na maśle na patelni przez kilka minut. Posolić, dodać pieprz. Jak wszystko przestygnie, połączyć i nakładać na ciasto. Ciasto zawinąć jak wyżej.
Farsz nr. 3
- filet z kurczaka
- papryka
- kilka pieczarek
- sól
- łyżeczka curry
Filet kurczaka posolić, dodać curry, ułożyć na cieście. Na to paski papryki i wcześniej podduszone na maśle pokrojone pieczarki. Ciasto zawinąć jak wyżej.
Smacznego !