Przecier pomidorowo-cukiniowy z chili
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 3 – 4 cebule
- garść soli
- 5 słoiczków koncentratu pomidorowego 30 % – po 190 g każdy
- 5 pomidorów bez skórki
- szklanka cukru
- kilka papryczek chili
- szklanka octu
Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka. Składniki połączyć, zasypać solą, przykryć miskę i odstawić wszystko na kilka godzin. Po tym czasie masę zmiksować przez chwilę (ale nie długo – chodzi tylko o rozdrobnienie składników a nie uzyskanie gładkiej masy). Przełożyć do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, obrane, pokrojone pomidory, posiekane chili i cukier. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet i po zagotowaniu wyłączyć. Przecier przełożyć do słoików i pasteryzować je przez 10 minut. Gotowe słoiki z przecierem odstawić do ostygnięcia (do góry dnem). Taki przecier jest dobrym sosem do makaronów, ryżu, mięsa itp. a także na zimno do kanapek.
Smacznego !