Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Przecier pomidorowo-cukiniowy z chili z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Wrzesień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Przecier pomidorowo-cukiniowy z chili

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 3 – 4 cebule
  • garść soli
  • 5 słoiczków koncentratu pomidorowego 30 % – po 190 g każdy
  • 5 pomidorów bez skórki
  • szklanka cukru
  • kilka papryczek chili
  • szklanka octu

Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka. Składniki połączyć, zasypać solą, przykryć miskę i odstawić wszystko na kilka godzin. Po tym czasie masę zmiksować przez chwilę (ale nie długo – chodzi tylko o rozdrobnienie składników a nie uzyskanie gładkiej masy). Przełożyć do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, obrane, pokrojone pomidory, posiekane chili i cukier. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet i po zagotowaniu wyłączyć. Przecier  przełożyć do słoików i pasteryzować je przez 10 minut. Gotowe słoiki z przecierem odstawić do ostygnięcia (do góry dnem). Taki przecier jest dobrym sosem do makaronów, ryżu, mięsa itp. a także na zimno do kanapek.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)