Wołowina duszona z chili
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 30 dkg pieczarek
- 5 papryczek ostrego chili
- 2 cebule
- łyżka słodkiej papryki
- koncentrat pomidorowy
- 3/4 l bulionu
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- łyżka masła do smażenia cebuli i pieczarek
- kilka łyżek gęstej śmietany
- natka pietruszki
Mięso pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, na patelni, na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Pieczarki obrać, pokroić, smażyć przez 10 minut na maśle na drugiej patelni. Po tym czasie do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i posiekane chili. Lekko posolić i smażyć przez kilka minut. Cebulę z chili i pieczarkami dodać do mięsa i zalać bulionem. Dusić na średnim ogniu przez godzinę. Dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać przez 5 minut. Na koniec, dodać śmietanę, zagotować i podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !