Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1/2 kg śliwek
- 3 łyżki syropu klonowego albo 2 łyżki cukru
Śliwki umyć, każdą przekroić na pół, wyjąć pestkę. Mąkę wsypać do miski, dodać masło ( pokrojone na małe kawałki ), żółtka, cukier puder. Zagnieść ciasto aż będzie gładka kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie oderwać 1/5 ciasta i odłożyć a resztę wyłożyć do brytfanki (na papierze do pieczenia), rozgniatając ciasto na całą powierznię. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie, śliwki włożyć do rondelka, zalać syropem klonowym ( albo posypać cukrem ) i dusić na małym ogniu aż puszczą sok i sos zacznie się karmelizować. Wyłączyć, poczekać aż trochę ostygną. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułozyć na nim śliwki a na nich uformowane z pozostałego ciasta listki albo inne wzorki. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem
Smacznego !