Makaron z sosem serowo-krakersowym
Składniki:
- 2 szklanki makaronu rurki
- 30 dkg sera żółtego czedar (dla zwolenników łagodności – gouda)
- 10 dkg sera do posypania
- 1/3 kostki masła
- szklanka krakersów
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego
- 1/3 szklanki śmietany
- koperek albo natka pietruszki
Ser pokroić w kosteczki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojony ser, podgrzewać (na małym ogniu) i mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać skondensowane mleko i śmietanę. Mieszać. W czasie przygotowania sosu, ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente), odcedzić i przełożyć do garnka. Wlać sos i pokruszone krakersy. Wszystko delikatnie wymieszać i włożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym na grubych oczkach serem i piec w piekarniku przez 15 minut. Gotowe, posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Danie jest dość kaloryczne ale bardzo smaczne.
Smacznego !