Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Makaron z sosem serowo-krakersowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Październik, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Makaron z sosem serowo-krakersowym

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu rurki
  • 30 dkg sera żółtego czedar (dla zwolenników łagodności – gouda)
  • 10 dkg sera do posypania
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka krakersów
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • koperek albo natka pietruszki

Ser pokroić w kosteczki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojony ser, podgrzewać (na małym ogniu) i mieszać aż powstanie gładka masa.  Dodać skondensowane mleko i śmietanę. Mieszać. W czasie przygotowania sosu, ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente), odcedzić i przełożyć do garnka. Wlać sos i pokruszone krakersy. Wszystko delikatnie wymieszać i włożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym na grubych oczkach serem i piec w piekarniku przez 15 minut. Gotowe, posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Danie jest dość kaloryczne ale bardzo smaczne.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)