Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Oliwa z dodatkiem chili i ziołami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Październik, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Oliwa z dodatkiem chili i ziołami

Składniki:

  • litr oliwy (niekoniecznie z pierwszego tłoczenia)
  • kilka kolorowych, świeżych papryczek chili
  • ząbek czosnku
  • dwie gałązki lubczyku
  • dwie gałązki oregano

Papryczki pokroić w krążki (razem z pestkami), gałązki lubczyku i oregano umyć, osuszyć , pokroić. Czosnek obrać – nie siekać. Oliwę wlać do garnka, dodać papryczki, zioła i czosnek. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Przygotować butelkę. Powinna być wyparzona i dokładnie osuszona (na przykład w piekarniku). Nad garnkiem (najlepiej pałeczką do chińszczyzny) wyjmować papryczki, zioła i wkładać do butelki. Następnie, przez sitko, wlać oliwę. Zakręcić i odstawić w zaciemnione miejsce. Tak przygotowana oliwa ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż ze składnikami wkładanymi do zimnej oliwy.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)