Oliwa z dodatkiem chili i ziołami
Składniki:
- litr oliwy (niekoniecznie z pierwszego tłoczenia)
- kilka kolorowych, świeżych papryczek chili
- ząbek czosnku
- dwie gałązki lubczyku
- dwie gałązki oregano
Papryczki pokroić w krążki (razem z pestkami), gałązki lubczyku i oregano umyć, osuszyć , pokroić. Czosnek obrać – nie siekać. Oliwę wlać do garnka, dodać papryczki, zioła i czosnek. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Przygotować butelkę. Powinna być wyparzona i dokładnie osuszona (na przykład w piekarniku). Nad garnkiem (najlepiej pałeczką do chińszczyzny) wyjmować papryczki, zioła i wkładać do butelki. Następnie, przez sitko, wlać oliwę. Zakręcić i odstawić w zaciemnione miejsce. Tak przygotowana oliwa ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż ze składnikami wkładanymi do zimnej oliwy.
Smacznego !