Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa z dyni z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Październik, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa z dyni

Składniki:

  • dynia – ok. 2 kg
  • duży por
    papryczka chili
  • 2 i pół szklanki wody albo bulionu
  • śmietana
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • sól

Z dyni wydrążyć środek, odłożyć pestki. Pomarańczowe kawałki dyni (ze środka) włożyć do rondelka na rozgrzane masło. Dodać obrany i pokrojony w krążki por. Posolić i dusić przez 10 minut (mieszać). Dodać wodę albo bulion i starte chili. Gotować przez kilka minut aż zupa zgęstnieje. Następnie zmiksować i podawać ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Można też podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

P.S. do takiej zupy można także dodać czosnek, gałkę muszkatołową, imbir.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)