Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Sałatki ze świeżymi warzywami i chili z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Listopad, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Sałatki ze świeżymi warzywami i chili

Sałatka nr 1

Składniki:

  • sałata
  • marchewka
  • ogórek surowy (gruntowy)
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • świeża papryczka chili (uprzednio zamrożona)
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka soli

Umytą sałatę porwać na małe kawałki, włożyć do miski. Ogórek i marchewkę obrać z wierzchniej skóry i obieraczką skroić cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Warzywa dodać do sałaty, wymieszać i skropić oliwą zmieszaną z solą i sokiem z cytryny. Na koniec, na tarce, zetrzeć zamrożoną papryczkę chili (nad sałatą).

Sałatka nr 2

Składniki:

  • Sałata albo mała kapusta pekińska
  • 2, 3 pomidory
  • awokado
  • oliwki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól

Umytą sałatę/kapustę porwać na małe kawałki, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory (wcześniej włożone na chwilę do wrzącej wody i obrane ze skóry) , pokrojone awokado i oliwki. Wszystko wymieszać i polać oliwą wymieszaną z solą, sokiem z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)