Sałatki ze świeżymi warzywami i chili
Sałatka nr 1
Składniki:
- sałata
- marchewka
- ogórek surowy (gruntowy)
- pół małej, czerwonej cebuli
- świeża papryczka chili (uprzednio zamrożona)
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- łyżeczka soli
Umytą sałatę porwać na małe kawałki, włożyć do miski. Ogórek i marchewkę obrać z wierzchniej skóry i obieraczką skroić cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Warzywa dodać do sałaty, wymieszać i skropić oliwą zmieszaną z solą i sokiem z cytryny. Na koniec, na tarce, zetrzeć zamrożoną papryczkę chili (nad sałatą).
Sałatka nr 2
Składniki:
- Sałata albo mała kapusta pekińska
- 2, 3 pomidory
- awokado
- oliwki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
Umytą sałatę/kapustę porwać na małe kawałki, dodać pokrojone na ćwiartki pomidory (wcześniej włożone na chwilę do wrzącej wody i obrane ze skóry) , pokrojone awokado i oliwki. Wszystko wymieszać i polać oliwą wymieszaną z solą, sokiem z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem.
Smacznego !