Tarta gruszkowa z patelni
Składniki:
Ciasto:
-
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- pół kostki zimnego masła
- żółtko
Pozostałe składniki:
-
- 4 duże gruszki
- płat ciasta kruchego
- 1/5 masła
- szklanka cukru
- sok z cytryny
Patelnię wysmarować masłem (1/5)a na nie równomiernie rozsypać cukier. Na cukrze ułożyć ćwiartki gruszek (wcześniej obranych , bez gniazd nasiennych). Całość oblać sokiem z cytryny i podgrzewać przez 15 minut (bez przykrycia) aż gruszki zaczną się karmelizować. Zrobić ciasto : mąkę połączyć z masłem w kawałkach, cukrem i żółtkiem. Wyrobić, ukształtować gładką kulę i w folii spożywczej włożyć ją na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować (na wielkość średnicy patelni). Gotowe ciasto położyć na gruszkach. Patelnię włożyć do piekarnika i piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć patelnię z ciastem z piekarnika, położyć na nią duży talerz i odwrócić patelnię do góry dnem, razem z talerzem. W ten sposób gruszki będą na wierzchu.
P.S. zamiast ciasta kruchego na gruszki można położyć gotowe, francuskie, dostępne w sklepach.
Smacznego !