Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tarta gruszkowa z patelni z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Listopad, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Tarta gruszkowa z patelni

Składniki:

Ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • szklanka cukru
    • pół kostki zimnego masła
    • żółtko

Pozostałe składniki:

    • 4 duże gruszki
    • płat ciasta kruchego
    • 1/5 masła
    • szklanka cukru
    • sok z cytryny

Patelnię wysmarować masłem (1/5)a na nie równomiernie rozsypać cukier. Na cukrze ułożyć ćwiartki gruszek (wcześniej obranych , bez gniazd nasiennych). Całość oblać sokiem z cytryny i podgrzewać przez 15 minut (bez przykrycia) aż gruszki zaczną się karmelizować. Zrobić ciasto : mąkę połączyć z masłem w kawałkach, cukrem i żółtkiem. Wyrobić, ukształtować gładką kulę i w folii spożywczej włożyć ją na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować (na wielkość średnicy patelni). Gotowe ciasto położyć na gruszkach. Patelnię  włożyć do piekarnika i piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć patelnię z ciastem z piekarnika, położyć na nią duży talerz i odwrócić patelnię do góry dnem, razem z talerzem. W ten sposób gruszki będą na wierzchu.

P.S. zamiast ciasta kruchego na gruszki można położyć gotowe, francuskie, dostępne w sklepach.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)