Uszka z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- jajko
- pół szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- ok. 30 dag grzybów mrożonych albo 10 dag suszonych
- cebula
- łyżeczka bułki tartej
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, wlać wodę i dodać sól. Zagnieść ciasto, podsypując małą ilością mąki. Rozwałkować na cienki placek i za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy nakładać odrobinę farszu, zlepiać i zacisnąć rogi. Uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę.
Farsz:
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Dodać rozmrożone, posiekane grzyby (suszone, wcześniej namoczyć, osuszyć i posiekać). Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dusić do czasu aż zmiękną (kilkanaście minut). Uszka z grzybami najlepiej dodać do barszczu.
Smacznego!