Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Uszka z grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Grudzień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Uszka z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. 30 dag grzybów mrożonych albo 10 dag suszonych
  • cebula
  • łyżeczka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, wlać wodę i dodać sól. Zagnieść ciasto, podsypując małą ilością mąki. Rozwałkować na cienki placek i za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy nakładać odrobinę farszu, zlepiać i zacisnąć rogi. Uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody. Jak wypłyną, gotować jeszcze przez minutę.

Farsz:

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Dodać rozmrożone, posiekane grzyby (suszone, wcześniej namoczyć, osuszyć i posiekać). Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dusić do czasu aż zmiękną (kilkanaście minut). Uszka z grzybami najlepiej dodać do barszczu.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)