Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Barszcz z kiszonych buraków z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 16 Grudzień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Barszcz z kiszonych buraków

Składniki:

  • 6 buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziarna kminku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ewentualnie kawałek korzenia chrzanu
  • naczynie : kamionkowe, ceramiczne albo szklane
  • Zalewa : na litr wody – jedna łyżka soli kamiennej (tej z napisem na opakowaniu : ” do przetworów “)

Buraki obrać włożyć do naczynia. Dodać : ząbki czosnku (obrane i przekrojone na pół), ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ewentualnie chrzan. Wszystko zalać wodą z solą, przykryć gazą albo ściereczką i ścisnąć gumką recepturką. Postawić w ciepłym miejscu (ale nie na kaloryferze). Codziennie zajrzeć do zakwasu, przemieszać go sparzoną drewnianą łyżką i zebrać piankę. Jak się pojawią białe plamki – zebrać je i wyrzucić. Po tygodniu zakwas jest gotowy. Odcedzić go przez sitko, przelać do butelek, zakręcić je i włożyć do lodówki. Taki zakwas można pić jako barszcz albo dodać do barszczu wigilijnego zrobionego na bazie buraków, włoszczyzny, grzybów i majeranku. Wówczas, zakwas należy dodać na końcu – kiedy barszcz wigilijny będzie gotowy.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)