Barszcz z kiszonych buraków
Składniki:
- 6 buraków
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziarna kminku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ewentualnie kawałek korzenia chrzanu
- naczynie : kamionkowe, ceramiczne albo szklane
- Zalewa : na litr wody – jedna łyżka soli kamiennej (tej z napisem na opakowaniu : ” do przetworów “)
Buraki obrać włożyć do naczynia. Dodać : ząbki czosnku (obrane i przekrojone na pół), ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ewentualnie chrzan. Wszystko zalać wodą z solą, przykryć gazą albo ściereczką i ścisnąć gumką recepturką. Postawić w ciepłym miejscu (ale nie na kaloryferze). Codziennie zajrzeć do zakwasu, przemieszać go sparzoną drewnianą łyżką i zebrać piankę. Jak się pojawią białe plamki – zebrać je i wyrzucić. Po tygodniu zakwas jest gotowy. Odcedzić go przez sitko, przelać do butelek, zakręcić je i włożyć do lodówki. Taki zakwas można pić jako barszcz albo dodać do barszczu wigilijnego zrobionego na bazie buraków, włoszczyzny, grzybów i majeranku. Wówczas, zakwas należy dodać na końcu – kiedy barszcz wigilijny będzie gotowy.
Smacznego !