Makowiec
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 150 g rozpuszczonego masła
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli,
- 5 łyżek wódki lub spirytusu
Masa makowa:
- 500 g maku suchego
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- 6 białek
Pokruszone drożdże włożyć do małej miski, dodać 3 łyżeczki cukru, wymieszać na mokrą masę, dodać 2 łyżki mąki i trochę bardzo ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut aż drożdże wyrosną. Do większej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wlać drożdże i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na godzinę. W tym czasie, mak zalać wrzątkiem, odlać wodę (najlepiej przekładając mak na sitko). Mak przepuścić trzy razy przez maszynkę i do maku dodać wszystkie składniki na masę makową. Wymieszać. Dodać ubite białka z jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę makową, wyrównać powierzchnię łopatką. Struclę zwinąć i zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Gotowe, polać lukrem (szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody, szczypta kwasku cytrynowego albo łyżeczka soku z cytryny).