Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Makowiec z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 19 Grudzień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Makowiec

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 500 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 6 białek

Pokruszone drożdże włożyć do małej miski, dodać 3 łyżeczki cukru, wymieszać na mokrą masę, dodać 2 łyżki mąki i trochę bardzo ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut aż drożdże wyrosną. Do większej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wlać drożdże i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na godzinę. W tym czasie, mak zalać wrzątkiem, odlać wodę (najlepiej przekładając mak na sitko). Mak przepuścić trzy razy przez maszynkę i do maku dodać wszystkie składniki na masę makową. Wymieszać. Dodać ubite białka z jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe  rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę makową, wyrównać powierzchnię łopatką. Struclę zwinąć i zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Gotowe, polać lukrem (szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody, szczypta kwasku cytrynowego albo łyżeczka soku z cytryny).

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)