Kapusta z grzybami
Składniki:
- 50 g grzybów suszonych – najlepiej borowików (wywar z nich nie bywa gorzki)
- 500 g kiszonej kapusty
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki kminku
Umyte grzyby zalać gorącą wodą i moczyć przez 2 godziny. Odcedzić, zachowując wywar. Grzyby pokroić i gotować w ich wywarze przez pół godziny (można podlewać niewielką ilością wody). Kapustę poszatkować (ale nie za drobno), cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni z pokrywką podgrzać olej z masłem, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać kapustę i przyprawy – smażyć przez minutę. Dodać namoczone grzyby – smażyć przez minutę (mieszać). Wlać wywar z grzybów (ok. 3/4 szklanki), przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Kilka razy przemieszać. Gotową kapustę można zamknąć w słoiki i po ostygnięciu włożyć do lodówki. Dobra jest odgrzewana.
Smacznego!