Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kapusta z grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Grudzień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 50 g grzybów suszonych – najlepiej borowików (wywar z nich nie bywa gorzki)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki kminku

Umyte grzyby zalać gorącą wodą i moczyć przez 2 godziny. Odcedzić, zachowując wywar. Grzyby pokroić i gotować w ich wywarze przez pół godziny (można podlewać niewielką ilością wody). Kapustę poszatkować (ale nie za drobno), cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni z pokrywką podgrzać olej z masłem, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać kapustę i przyprawy – smażyć przez minutę. Dodać namoczone grzyby – smażyć przez minutę (mieszać). Wlać wywar z grzybów (ok. 3/4 szklanki), przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Kilka razy przemieszać. Gotową kapustę można zamknąć w słoiki i  po ostygnięciu włożyć do lodówki. Dobra jest odgrzewana.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)