Karp w galerecie
Składniki:
- ok. półtora kg płatów karpia
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kostka warzywna
- cytryna
- sól
- natka pietruszki albo liście lubczyku
- 1,5 l wody
- żelatyna
Obraną i umytą włoszczyznę zagotować w lekko osolonej wodzie, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę warzywną. Gotować przez pół godziny. Po tym czasie wywar przecedzić (zostawić marchewki). Płaty karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka. Gotować w przecedzonym wywarze przez 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć dzwonka, ułożyć je na półmisku. Pokroić marchewki, cytrynę, zieleninę i
ułożyć obok ryby. Wywar jeszcze raz przecedzić, dodać żelatynę, wymieszać i zalać nią dzwonka karpia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Smacznego !