Kawałki kurczaka z papryką i ziołami
Składniki:
- 10 pałeczek kurczaka
- papryka świeża
- łyżka papryki ostrej w proszku
- łyżka papryki słodkiej w proszku
- sól
- kilka ząbków czosnku
- garść listków tajskiej bazylii (może być inna)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Umyte kawałki kurczaka posolić, obtoczyć w paprykach w proszku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obok kawałków kurczaka ułożyć obrane ząbki czosnku (w całości) pokrojoną świeżą paprykę, posypać listami bazylii. Wszystko oblać oliwą i wstawić do piekarnika. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę 20 minut. Na 20 minut przed końcem zdjąć papier i piec bez przykrycia. Po pół godzinie podlać niewielką ilością bulionu albo wody. Gotowe, przystroić świeżą bazylią.
Smacznego !