Naleśniki z owocami
Składniki:
- ciasto na naleśniki :
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
- jajko
- Owoce mrożone : maliny, truskawki albo inne
- kilka łyżeczek śmietany
- listki mięty
Składniki na ciasto wymieszać w misce. Konsystencja powinna przypominać lejącą się śmietanę. Gdy będzie za gęsta, należy dodać jeszcze trochę wody mineralnej. Jak za rzadka – trochę mąki. Na dobrze rozgrzanej patelnię wrzucić łyżeczkę masła, poczekać aż się rozpuści i łyżką do zup wlać ciasto, poruszając patelnią tak, aby rozprowadzić je na całą patelnię. Po minucie przewrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony. Jeśli będzie za mało rumiany, powtórzyć ” przerzucanie “. Gotowy, ułożyć na półmisku. Na patelnię znowu wrzucić łyżeczkę masła i smażyć następny naleśnik. Powtarzać czynność aż ciasto się skończy. Owoce podgrzewać w rondelku z dodatkiem łyżki cukru (na małym ogniu), tak żeby się nie rozpadły ale były gorące. Ułożyć je na usmażonych naleśnikach, dodać śmietanę i listki mięty.
Smacznego !