Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki z owocami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Styczeń, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki z owocami

Składniki:

  • ciasto na naleśniki :
    • 2 szklanki mąki
    • pół szklanki mleka
    • 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
    • jajko
  • Owoce mrożone : maliny, truskawki albo inne
  • kilka łyżeczek śmietany
  • listki mięty

Składniki na ciasto wymieszać w misce. Konsystencja powinna przypominać lejącą się śmietanę. Gdy będzie za gęsta, należy dodać jeszcze trochę wody mineralnej. Jak za rzadka – trochę mąki. Na dobrze rozgrzanej patelnię wrzucić łyżeczkę masła, poczekać aż się rozpuści i łyżką do zup wlać ciasto, poruszając patelnią tak, aby rozprowadzić je na całą patelnię. Po minucie przewrócić naleśnik i smażyć z drugiej strony. Jeśli będzie za mało rumiany, powtórzyć  ” przerzucanie “. Gotowy, ułożyć na półmisku. Na patelnię znowu wrzucić łyżeczkę masła i smażyć następny naleśnik. Powtarzać czynność aż ciasto się skończy. Owoce podgrzewać w rondelku z dodatkiem łyżki cukru (na małym ogniu), tak żeby się nie rozpadły ale były gorące. Ułożyć je na usmażonych naleśnikach, dodać śmietanę i listki mięty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)