Wołowina z warzywami w sosie curry
Składniki:
- 2 plastry wołowiny na steki
- mała cukinia
- marchewka
- kilka liści kapusty pekińskiej
- żółta pasta curry ( dostępna w działach/sklepach z azjatycką żywnością )
- puszka mleka kokosowego
- limonka
- 3 łyżki oleju/oliwy
- pieprz
- sól
- łyżka brązowego cukru
Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, lekko posolić i obtoczyć w pieprzu. Smażyć na oleju/oliwie, na patelni ok. 15 minut, do czasu aż sos się zredukuje. Gotowe, przełożyć na talerz i odstawić. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Liście kapusty pokroić w piórka. Na patelni albo w woku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry i podgrzewać (mieszając) aż uwolni się aromat ( ok. 2 minuty ). Dodać mleko kokosowe, marchewkę, cukinię, kapustę, gotować przez 3 minuty. Dodać mięso, sok z limonki, cukier i podgrzewać wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego !