Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wołowina z warzywami w sosie curry z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 24 Styczeń, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wołowina z warzywami w sosie curry

Składniki:

  • 2 plastry wołowiny na steki
  • mała cukinia
  • marchewka
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • żółta pasta curry ( dostępna w działach/sklepach z azjatycką żywnością )
  • puszka mleka kokosowego
  • limonka
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • pieprz
  • sól
  • łyżka brązowego cukru

Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, lekko posolić i obtoczyć w pieprzu.  Smażyć na oleju/oliwie, na patelni ok. 15 minut, do czasu aż sos się zredukuje. Gotowe,  przełożyć na talerz i odstawić. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Liście kapusty pokroić w piórka. Na patelni albo w woku rozgrzać oliwę, dodać pastę curry i podgrzewać (mieszając) aż uwolni się aromat ( ok. 2 minuty ). Dodać mleko kokosowe, marchewkę, cukinię, kapustę, gotować przez 3 minuty. Dodać mięso, sok z limonki, cukier i podgrzewać wszystko jeszcze przez 3 minuty.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)