Kurczak chrupiący słodko-ostry
Składniki:
- kawałki kurczaka – mogą być nóżki, pałeczki, piersi, skrzydełka
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu lipowego albo akacjowego
- łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- trochę wody do podlewania
Kawałki kurczaka umyć, obtoczyć w soli i tłuczonym pieprzu, dodać posiekany czosnek. Wszystko polać oliwą i zostawić w lodówce na 2 godziny. (jak się ktoś spieszy można nie odstawiać do lodówki). W naczyniu żaroodpornym wstawić kurczaka do piekarnika, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki, podlać niewielką ilością wody, zdjąć papier i dalej piec jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem, polać wszystko miodem i posypać ziarnami sezamu.
Smacznego !