Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurczak chrupiący słodko-ostry z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 7 Luty, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kurczak chrupiący słodko-ostry

Składniki:

  • kawałki kurczaka – mogą być nóżki, pałeczki, piersi, skrzydełka
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu lipowego albo akacjowego
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • trochę wody do podlewania

Kawałki kurczaka umyć, obtoczyć w soli i tłuczonym pieprzu, dodać  posiekany czosnek. Wszystko polać oliwą i zostawić w lodówce na 2 godziny. (jak się ktoś spieszy można nie odstawiać do lodówki). W naczyniu żaroodpornym wstawić kurczaka do piekarnika, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki, podlać niewielką ilością wody, zdjąć papier i dalej piec jeszcze przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem, polać wszystko miodem i posypać ziarnami sezamu.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)