Steki z jagnięciny
Składniki:
- kotlety (z polędwiczki, udźca albo łopatki)
- Marynata:
-
- pół szklanki oliwy z oliwek
- łyżka świeżych listków rozmarynu albo łyżeczka suszonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu
- pół szklanki wina wytrawnego białego
- sól morska
Czosnek, rozmaryn pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu, połączyć z oliwą i winem. Marynatą zalać steki (w naczyniu żaroodpornym) i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki nieco wcześniej aby uzyskało temperaturę pokojową. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez 4 minuty. Jeśli mają być mniej wysmażone to 2,5 minuty na stronę (medium rare).
Smacznego !