Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Steki z jagnięciny z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Marzec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Steki z jagnięciny

Składniki:

  • kotlety (z polędwiczki, udźca albo łopatki)
  • Marynata:
    • pół szklanki oliwy z oliwek
    • łyżka świeżych listków rozmarynu albo łyżeczka suszonego
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka pieprzu
    • pół szklanki wina wytrawnego białego
    • sól morska

Czosnek, rozmaryn pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu, połączyć z oliwą i winem.  Marynatą zalać steki (w naczyniu żaroodpornym) i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki nieco wcześniej aby uzyskało temperaturę pokojową. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez 4 minuty. Jeśli mają być mniej wysmażone to 2,5 minuty na stronę (medium rare).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)