Karmazyn pieczony z pęczakiem, czerwoną soczewicą i blanszowanym szpinakiem
Składniki:
- filety karmazyna
- oliwa z oliwek (3 łyżki)
- masło (2 łyżki – jedna do szpinaku)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz tłuczony (czarny albo biały)
- szklanka pęczaku
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 garście świeżego szpinaku
- kawałek cytryny do skropienia gotowej ryby
Rybę sprawić – jak jest świeża usunąć łuski (najlepiej nożem piłką), jak mrożona rozmrozić i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w pieprzu, posolić i odstawić na godzinę do lodówki. Potem piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut polewając oliwą z masłem. Pęczak wsypać na sito i dokładnie przepłukać zimną wodą. W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody z łyżką oliwy. Wsypać pęczak i po drugim zagotowaniu się wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę (pod przykryciem) aby całkowicie wchłonęła wodę. W drugim garnku podobnie ugotować soczewicę (tylko gotować nieco krócej i też odstawić na kilkanaście minut aby wchłonęła wodę). Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szpinak. Lekko posolić. Smażyć krótko – aby tylko się zblanszował. Gotową rybę ułożyć na talerzu, kaszę zmieszać z soczewicą a na nią położyć zblanszowane listki szpinaku.
Smacznego !