Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karmazyn pieczony z pęczakiem, czerwoną soczewicą i blanszowanym szpinakiem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Marzec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Karmazyn pieczony z pęczakiem, czerwoną soczewicą i blanszowanym szpinakiem

Składniki:

  • filety karmazyna
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • masło  (2 łyżki – jedna do szpinaku)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz tłuczony (czarny albo biały)
  • szklanka pęczaku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • kawałek cytryny do skropienia gotowej ryby

Rybę sprawić – jak jest świeża usunąć łuski (najlepiej nożem piłką), jak mrożona rozmrozić i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w pieprzu, posolić i odstawić na godzinę do lodówki. Potem piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 minut polewając oliwą z masłem. Pęczak wsypać na sito i dokładnie przepłukać zimną wodą. W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody z łyżką oliwy. Wsypać pęczak i po drugim zagotowaniu się wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę (pod przykryciem) aby całkowicie wchłonęła wodę. W drugim garnku podobnie ugotować soczewicę (tylko gotować nieco krócej i też odstawić na kilkanaście minut aby wchłonęła wodę). Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szpinak. Lekko posolić. Smażyć krótko – aby tylko się zblanszował. Gotową rybę ułożyć na talerzu, kaszę zmieszać z soczewicą a na nią położyć zblanszowane listki szpinaku.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)