Zapiekanka
Składniki:
- makaron ugotowany al dente
- koper włoski
- papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 4 parówki albo cienkie kiełbaski
- 4 plastry twardego sera żółtego
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła
Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente), odcedzić, odstawić. Paprykę pokroić, wcześniej usuwając gniazdo nasienne, koper pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni. Mieszać i smażyć przez 4 minuty. Dodać ząbki czosnku (w całości), pokrojoną cebulę uprzednio zeszkloną na maśle, parówki albo kiełbaski. Smażyć, mieszając, przez 5 minut. Dodać pokrojone pomidory bez skórki i jeszcze podgrzewać aż pomidory puszczą sok. Makaron ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem ze składnikami, na wszystko ułożyć plastry sera i zapiec w piekarniku. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Smacznego!