Szparagi w sosie holenderskim
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka masła
- Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 180 ml klarowanego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wytrawnego, białego wina (ten składnik nie jest konieczny)
- sól
Szparagi obrać, najlepiej obieraczką, od główek w dół. Oderwać twarde, dolne, końcówki. W garnku zagotować wodę z solą, cukrem i łyżeczką masła, włożyć koszyczek ze szparagami. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować sos. W rondelku zagotować wodę, ustawić na nim żaroodporną miskę, (woda w rondelku musi się cały czas gotować) do miski wbić żółtka, mieszać trzepaczką, dodać masło, mieszać, sok z cytryny, sól i ewentualnie wino. Przez cały czas mieszać, do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowe szparagi przełożyć na półmisek i polać ciepłym sosem. (Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać odrobinę zagotowanej wody).
Smacznego !