Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szparagi w sosie holenderskim z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 31 Marzec, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szparagi w sosie holenderskim

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka masła
  • Sos holenderski:
    • 3 żółtka
    • 180 ml klarowanego masła
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki wytrawnego, białego wina (ten składnik nie jest konieczny)
    • sól
Szparagi obrać, najlepiej obieraczką, od główek w dół. Oderwać twarde, dolne, końcówki. W garnku zagotować wodę z solą, cukrem i łyżeczką masła, włożyć koszyczek ze szparagami. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować sos. W rondelku zagotować wodę, ustawić na nim żaroodporną miskę, (woda w rondelku musi się cały czas gotować) do miski wbić żółtka, mieszać trzepaczką, dodać masło, mieszać, sok z cytryny, sól i ewentualnie wino. Przez cały czas mieszać, do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowe szparagi przełożyć na półmisek i polać ciepłym sosem. (Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać odrobinę zagotowanej wody).
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)