Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Babka drożdżowa (nie sucha) z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Kwiecień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Babka drożdżowa (nie sucha)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki (niepełne)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropel aromatu (migdałowy albo waniliowy albo śmietankowy)
  • masło do wysmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy
Masło rozpuścić w rondelku, trzy żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia). W misce, do kogla, dodać mąkę, jajko, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, aromat i rodzynki. Wszystko wymieszać , tak, aby w ciasto wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Przełożyć do niej ciasto i znowu przykryć i odstawić na półtorej godziny. Ciasto powinno wyrosnąć na wysokość 3/4 formy. Następnie wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową aby ciasto nie było zbyt ciemne.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)