Babka drożdżowa (nie sucha)
Składniki:
- 2 szklanki mąki (niepełne)
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- jedno jajko
- pół szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cukru do drożdży
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropel aromatu (migdałowy albo waniliowy albo śmietankowy)
- masło do wysmarowania formy
- kasza manna do posypania formy
Masło rozpuścić w rondelku, trzy żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia). W misce, do kogla, dodać mąkę, jajko, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, aromat i rodzynki. Wszystko wymieszać , tak, aby w ciasto wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Przełożyć do niej ciasto i znowu przykryć i odstawić na półtorej godziny. Ciasto powinno wyrosnąć na wysokość 3/4 formy. Następnie wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową aby ciasto nie było zbyt ciemne.
Smacznego !