Pieczeń z jajkami
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka albo od szynki)
- 1/2 mięsa wołowego (najlepiej pierwsza krzyżowa)
- 5 jajek
- natka pietruszki
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 6 łyżek bułki tartej
- duża cebula
- sól
Cztery jajka ugotować na twardo. Mięsa zmielić, dodać drobno pokrojoną i wcześniej zeszkloną na oliwie ( z dodatkiem łyżeczki masła ) cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki, poprykę, sól, bułkę tartą i jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć na blacie, rozpłaszczyć na kształt prostokąta. Ułożyć jajka (z obciętymi końcówkami. Mięso zawinąć tak, żeby jajka były w środku. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Papieru powinno być tyle żeby moc zawinąć nim od góry mięso. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez półtorej godziny. Na 20 minut przed końcem rozwinąć papier.
Smacznego !