Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mazurki wielkanocne z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Kwiecień, 2017 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Mazurki wielkanocne

Składniki:
1. Kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
Zimne masło posiekać w misce z mąką, dodać cukier i żótka. Szybko zagnieść i wstawić w folii spożywczej do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować i ułożyć jako spód na blaszce wysmarowanej masłem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach a jak ciasto ostygnie smarować masami.
2. czekoladowy wierzch:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • tabliczka czekolady (mlecznej albo gorzkiej)
  • puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
do miski wlać śmietankę, włożyć ją na garnek z gotującą się wodą i tak podgrzewając wrzucać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania masy. Puszkę mleka gotować minimum dwie godziny, jak ostygnie otworzyć i uzyskaną masą kajmakową smarować ciasto. (W sklepach jest gotowa masa kajmakowa ale ugotowana z puszki jest o wiele lepsza). Na to smarować uzyskaną czekoladową masę (można też zostawić samą masę kajmakową albo czekoladową).
3. bezowy wierzch:
  • 2 białka
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier. Ciasto posmarować powidłami, nałożyć masę bezową na wierzch i jeszcze piec przez 20 minut.
Mazurki na wierzchu można posypać płatkami migdałowymi, makiem, bakaliami itd.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)