Makaron, szparagi, dymka i pomidory z jednej patelni
Składniki:
- 25 dkg świeżego makaronu (bardzo dobry jest włoski Tagliatelle)
- 4 pomidory
- wiązka zielonych szparagów
- 2 dymki (razem ze szczypiorkiem)
- 2 łyżki masła
- pół szklanki wody
- sól
- ser gran padano (albo inny podobny)
Szparagi obrać od główek w dół, pokroić (główek nie kroić). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć drewniane środki, pokroić na ćwiartki. Umytą dymkę pokroić, szczypior też (ale nie za drobno). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić dymkę i szparagi, smażyć przez 3 minuty. Dodać pomidory, posolić, dusić ok. 5 minut, delikatnie mieszając. Dodać makaron, podlać wodą i dusić jeszcze 3 minuty. Gotowe danie posypać startym serem.
Smacznego !